Bergslagens Visitor Center

Till startsidan


I Södra Hyttan möts naturen och kulturen. Historiens vingslag får ny luft med konstnärlig gestaltning i Lankälvskatedralen.


Studiecirklen Gestalta din natur har sedan hösten 2019 arbetat med att skapa katedralfönstren som finns i Hyttans sista ruin. I Varmhuset finns numera en utomhusutställning som visar hur livet i Lankälven ett stenkast bort gestaltar sig. Vi kallar huset Lankälvskatedralen.


Det är svårt att visa livet i vattnet i vattnet, därför bestämde sig de lokala konstnärer att studera livet i vattnet och försköna det med hjälp av konstglas.


När du kommer in i katedralen går du in på älvbottnen och ser en yta ovanför dig. Det ena fönstret med musslorna är under vattenytan medan fönsrtet med sländor är ovanför vattenytan. I hörnet ser du hur flodpärlmusslor har bäddat ner sig i en grusbädd.


Utställningen är pågående och föränderlig, liksom vattnet självt. Fler fönster kommer skapas. Vi har hört fåglar kraxa från ovanför vattenytan. Har den inte fångat en fisk? Våren 2024 skapar vi nya skulpturer. Besök oss sommaren 2024. Alltid öppet och frivilligt inträde. Beställ guidning av vårt guidenätverk på Outdoor People of Bergslagen eller ring Alexander på 073-041 30 75 eller maila på alexander@sodrahyttan.se.


Besök startsidan för Bergslagens Visitor Center

Om du vill stödja det konstnärliga och naturvårdsarbetet swisha gärna ett bidrag till 123 207 63 62

Salamandern har ett eget fönster inne i katedralen eftersom de inte trivs i vatten med fisk. 

Nedan ser du en del av arbetet från när fönstren skapades

Syntolkning: Bilderna visar hur personer är i en ateljé där de placerar ut glasbitar på bord och golv. De skapar fönster som är lika stora som personerna. Närbild på en lödkolv som fogar samman glasbitarna till vatten, växter och en fisk. På några bilder syns personer med hjälmar som monterar fönstren i ett stort hus murat av gröna slaggstenar. På sista bilden är det första fönstret monterat och är belyst mot en mörk natthimmel.